Információk / Papírtermékek árváltozása

Tisztelt Partnerünk!

Ön is tapasztalhatta, hogy az elmúlt hetekben eddig nem látott, soha nem tapasztalt mértékben és ütemben emelkedtek a papírtermékek árai, amelyek bennünket – termékválasztékunkból fakadóan – és Vevőinket leginkább az irodai papírok területén érinti.

 

Az irodai papírok gyártásában jelentős európai kapacitások estek ki és szűntek meg véglegesen a gyárbezárások, vagy az irodai papír gyártásról történő, főként csomagoló anyagok gyártására történő gyártói átállás miatt. Extra kapacitások nem létesültek Európában irodai papír termékkörben, így a térségünkben elérhető és megmaradt gyártói volumenek – ide nem számítva az időnként megjelenő és Európán kívülről érkező termékeket – jelentős korlátokat jelentenek az ellátási láncban.

Erre a helyzetre további terhet ró az energiaárak robbanásszerű növekedése, amelyet a megmaradt gyártók 2021. november hónapjától úgynevezett “energy upcharge” vagyis “energia felár” tételként hárítanak tovább a vevőikre, így ránk is. 

Mindamellett, hogy a szűkös kapacitások miatt jelentősen megnövekedett termékárak léptek életbe az elmúlt hónapokban, az energia felárak is elképesztő mértékű, további áremelkedést indukálnak novembertől, amely önmagában – gyártótól függően – 60-85,- Ft/csomag extra költséget jelentenek a beszerzési árakban. Jelen helyzetben szinte naponta változnak az elérhető kapacitásokról szóló hírek - vevői kvótákat alakítanak ki a gyártók - így mi sem tehetünk mást, mint hogy folyamatosan informáljuk Önt! 

Fontos kiemelnünk, hogy egybehangzó változásokat tapasztalunk a gyártói oldalon, amely NEM egy esetleges kartell eredménye, hanem sokkal inkább az elmúlt 2-3 év következménye
és ezen korábbi gyártói döntések most begyűrűző hatásai érték el a vevőket, bennünket, Önöket, tehát az egész piacot.

A kialakult papírpiaci helyzet következtében árainkat folyamatosan módosítjuk. A jelen áraink a mai naptól lépnek életbe és minden korábban leadott, de még nem teljesített rendelésre is alkalmazásra kerülnek (tekintettel arra, hogy a folyamatos papír beérkezéseink már az emelt árakon teljesülnek). 

Mindent megteszünk az árak stabilizálása érdekében, azonban beszerzési áraink gyors változása miatt a webáruházba belépbe értesülhet aktuális árairól. 

A fentiek mellett ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a papír ellátást (esetleg kisebb csúszásoktól eltekintve) továbbra is biztosítani tudjuk.

Megértésüket köszönjük!